6 tips om meer traffic naar je blog te krijgen

De meesten van jullie weten denk ik wel dat ik een beginnende blogger ben. Mijn blog bestaat pas een kwart jaar, maar toch heb ik al meerdere keren de vraag gekregen hoe ik het voor elkaar krijg dat mensen mijn blog bezoeken. Hoe het komt dat ik meerdere reacties krijg op een blogpost. Zoals al gezegd, ik ben een beginnende blogger, dus zeker geen expert op dit gebied. Maar ik wil natuurlijk graag deze vraag beantwoorden, vandaar deze blogpost waarin ik laat zien hoe ik ervoor zorg dat mijn blog ook echt gelezen wordt. Want is dat niet een soort beloning voor al het werk dat er in een blog gaat?

Tuurlijk, we kunnen allemaal wel roepen dat het niet om cijfertjes gaat. En het gaat ook niet om cijfertjes. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vrolijk word je van een lieve reactie van een lezer? Bij elke reactie die ik krijg krijg ik nog steeds een lach op mijn gezicht van oor tot oor. Hoe leuk is het om bij je statistieken een uitblinker te zien in de bezoekersaantallen? Hieronder heb ik voor jullie zes punten op een rijtje gezet waarvan ik denk dat dit zeker effect heeft op je traffic (verkeer naar je blog).

Facebook groepen

Ik val meteen met de deur in huis, namelijk met de tip waardoor ik de meeste bezoekers krijg. Meld je aan bij verschillende Facebook groepen waarin je jouw nieuwe artikelen mag spammen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld BlogGlossy, gestart door Roxanne van Peachlife (overigens een erg leuke blog).

Titel

Zorg dat je bij je post een aantrekkelijke titel bedenkt. Geloof me, dit is erg moeilijk. Het nut van een aantrekkelijke titel besefte ik pas toen ik de blogpost ‘Hoe ik mijn Asics kocht voor maar 6,-‘ online knalde. Holy moly, mijn statistieken gingen los! Het artikel ging rond 12 uur ’s middags online en aan het einde van de dag hadden al meer dan 500 mensen het artikel gelezen. De grote namen zullen me nu waarschijnlijk uitlachen, maar voor mij als beginnende blogger is dat ontzettend veel. De dag erna lazen nog eens 300 mensen het artikel. Hoe dit komt? Door de aantrekkelijke naam. Er werd waarschijnlijk gedacht dat ik gewoon een link had gevonden waar je spotgoedkope Asics kon kopen. Nu was dit natuurlijk niet zo, je moet er wel wat voor doen namelijk, maar dit laat wel heel erg de kracht zien van een aantrekkelijke titel.

SEO

SEO! SEO! Veel bloggers zwéren erbij. Ikzelf vind het nog een moeilijk dingetje. Ik weet hoe het werkt, maar ik merk dat ik er vaak wat laks in ben. Super zonde, want het maakt echt verschil. Als je WordPress gebruikt kun je de plugin ‘SEO by Yoast’ gebruiken. Je zult veel gemakkelijker gevonden worden en dat is dat beetje moeite eigenlijk toch wel waard. Inmiddels heb ik hierover een artikel online staan.

Interactie

Interaction is key. Zoek wat leuke blogs op die je interesseren en begin ze te volgen. Zodra ze een interessante blog plaatsen kun je een reactie achterlaten. Let er wel op dat je niet klakkeloos overal ‘Leuk artikel!’ neer gaat plakken, want dat werkt eerder averechts. Lees het artikel goed door en probeer inhoudelijk te reageren, dat valt vaak het meest op. Op kleine blogs werken reacties goed, aangezien de blogger zelf dan vaak doorklikt naar jouw blog. Op grote blogs zijn het vaak de bezoekers van die blog die geïnteresseerd zijn in de persoon achter de reactie.

Reacties plaatsen heeft dus bij kleine én grote blogs zeker nut. Nogmaals, ‘Leuk artikel’ gaat hem niet worden. Jij zou het toch ook niet leuk vinden als iemand op jouw blog komt, zonder het artikel te lezen en er ‘Leuk artikel’ onder kwakt? Puur om traffic te generen? Nop, dat is dus een no go. Zo kreeg ik een keer op een artikel met teleurstellende producten de reactie ‘Fijne producten!’. Dat is gewoon oerdom. LEES HET ARTIKEL. Overigens is er niks mis mee om ‘Leuk artikel’ te reageren, maar vul dit dan ook aan met waarom je het een leuk artikel vindt. En plaats alsjeblieft niet je bloglink in het reactievakje. Dit zorgt er bij veel blogs voor dat de reactie niet eens geplaatst wordt, hoe zonde is dat? Plaats de link gewoon in het daarvoor bestemde vakje.

Fora

Toen mijn blog net bestond, wist ik echt niet waar ik het zoeken moest. Ik wilde dat iemand mijn blog ging lezen, ik wilde tips en advies om beter te worden. Mijn uitkomst was het Girlscene forum. Ik ben vroeger (oké, dat is overdreven, hoe lang bestaat Girlscene eigenlijk?) echt verslaafd geweest aan dit forum. Daardoor wist ik dat ze een topic hebben waar je je nieuwe artikelen in mag zetten, handig! Gegarandeerd een paar lieve meiden die je blog komen checken.

Social media

Last but certainly not least, social media. En dan bedoel ik echt een eigen pagina of account, dus niet een groep zoals bij punt één. Dit is écht mijn aller zwakste punt. Ik ben hier heel slecht in, ik geef het eerlijk toe. Maar het is zo zonde! Social media is ideaal om een bereik op te bouwen. Vooral Instagram werkt als een tierelier. Behalve als je net als mij altijd vergeet dat je Instagram hebt, dan werkt het wat minder goed. Oeps, dit wordt een leerdoel jongens.

Voor meer tips verwijs ik je graag naar mijn blogpost met meer algemenere blogtips.

Heb jij nog een top tip? 

Gerelateerde blogposts

38 gedachten over “6 tips om meer traffic naar je blog te krijgen

 1. Leuk artikel 😉 hahahahaha!
  Het maakt toch niet uit hie lang je bezig bent? Ik vind alleen vaak dat bloggers die nog niet zo lang bloggen en dit soort artikelen schrijven vaak tips kopiëren. In jouw geval zijn het ook niet de meest originele tips, maar aan je schrijfstijl kan ik wel zien dat het tips zijn die jij duidelijk zelf ook doet (los van instagram haha). Dat maakt het verschil. Het voelt nu voor mij niet als een artikel om een artikel te hebben. Leuke blog heb je trouwens!

  1. Haha Natasja ;). Het zijn inderdaad niet super originele tips, maar gewoon de dingen waardoor ik merk dat ik traffic krijg. Instagram is echt nog even een dingetje, ooit gaat het me lukken, haha! Bedankt voor je lieve reactie! 🙂

 2. Kan me helemaal aansluiten bij je tips! SEO is toch wel een dingetje, je moet wel weten wat je doet. Maar als je dit onder de knie hebt kun je er zoveel aan hebben!! Echt de moeite om je daarin te verdiepen 🙂 Ik denk dat mooie foto’s ook heel veel kunnen doen.

 3. Ik stond er ook van te kijken hoeveel invloed het goed benutten van SEO heeft op je traffic. Ben blij dat ik mij daar eens in ben gaan verdiepen. Van social media maak ik ook graag gebruik en de forum tip, daar ga ik eens naar kijken! Thanks : )

 4. Ook al ‘mag’ ik het niet zeggen, leuk artikel 😉 Ik denk persoonlijk ook dat doelgroepgericht denken en schrijven (is lastiger dan je denkt – ik richt me bijvoorbeeld op meerdere doelgroepen) ook een heel belangrijke is.

  1. Oeps, wat stom van me om ervan uit te gaan dat iedereen weet wat SEO is. SEO staat voor Search Engine Optimalization, hierdoor ben je gemakkelijker te vinden via Google. Of welke zoekmachine je gebruikt natuurlijk.

 5. Ik vond het een prima artikel, ook al heb je nog niet zo lang ervaring, volgens mij heb je een hoop opgepikt! Wat voor mij ook prettig werkt, is reageren op andere blogs. Soms komen de bloggers bij jou kijken, en soms hun lezers. Natuurlijk levert dat geen honderden views per dag op, maar als mensen terugkomen vind ik dat waardevoller dan 500 eenmalige bezoekjes.

 6. Wat goed dit. Ik blog bijna 2 jaar en echt het gaat me niet om de cijfertjes. Ik snap niks van de stats en seo? Was da? Loop zo achter wat dat betreft maar mijn blog is mijn plezier dat ik graag deel al heb ik maar 1 lezer.

 7. Hoi mylou,

  Inderdaad, er komt een hoop kijken als het aankomt op het bouwen van een populair blog.

  Ik vind vooral persoonlijk time management echt een. Ding.
  Er komen zoveel verschillende dingen kijken bij bloggen en je niet de hele dag de tijd om ermee bezig te zijn. Dus vooral het indelen van je tijd is belangrijlk. Ik weet heel veel van bloggen in theorie, nu alleen nog het in de praktijk brengen.

  Met kleine stapjes komen. We er wel.

  Groetjes. Chris

 8. Wat een goede tips allemaal!
  Ik weet dat je je blog moet beginnen met een goede titel, maar ikzelf vind dit nog erg lastig…
  Ik kijk dus veel bij andere (grote) bloggers wat zij zoals boven een DIY of Recept zetten. Zodat ik dit een beetje kan gebruiken voor mijn eigen blogs.
  Trouwens leuk dat je mijn blog hebt bezocht.
  Zoals ik al reageerde, ben ik erg benieuwd wat je van mijn recept vind.
  Groetjes, Rensina

 9. Goede tips! Ik ben net begonnen en merk dat de dingen die je verteld ook echt werken om bezoekers te krijgen. En ik vind het super leuk om in google analytics te neuzen om te zien waar die paar bezoekers vandaan komen, dan voel ik me al helemaal trots op mijn kleine blogje! 🙂

 10. Leuk artikel! haha.
  Nee, maar serieus goede tips. Ik zit zelf een beetje in de knoop met die pluginn. Blijkbaar kun je als je de gratis versie van wordpress gebruikt geen pluginns gebruiken. (terwijl ik zeker weet dat ik dat wel kon vroeger.)
  Daarvoor moet je dan wordpress.org gebruiken. “hallo, had iemand me dat niet eerder kunnen vertellen?” Ik ben nu ook bezig met de blogs van mijn (niet al te vele) lezers te lezen en ook reacties achter te laten. Ik merk nog niet heel erg verschil in mijn statistieken maar dat zal nog wel komen.
  Goede tips!!

 11. Wat een interessant artikel, en eens een keer zonder de standaard tips die je meestal krijgt bij dit soort posts. Ik ben net begonnen met bloggen, een maandje ofzo, en ik merk toch dat ik het altijd superleuk vind om reacties te krijgen op mijn berichtjes. Het werkt een beetje verslavend. Ik denk dat ik me de komende tijd vooral focus op het schrijven van artikelen, ipv heel erg promoten op social media. Het probleem bij mij is een beetje dat je op een gegeven moment gewoon keuzes moet gaan maken, dan ga ik liever voor ‘kwaliteit’. Hoewel dat natuurlijk voor iedereen weer anders is. Wat ik heel leuk vind is dat juist artikelen waarvan ik denk ‘mwah’, worden juist heel goed gelezen. Maar de tip ‘aantrekkelijke titel’ wil ik wel gaan uitproberen, ik denk dat dat inderdaad wel kan werken.

 12. Zo’n handige tips! Een beginnende blogger, zoals ik, heeft echt wel wat aan! Enkel die SEO, daar ben ik nog niet goed bij mee, ik denk niet dat blogger zo’n plugin (?) heeft…

 13. Bij mij is dat ook wel een dingetje inderdaad, hoe krijg ik in godsnaam volgers?! Ik heb zelfs speciaal een instagram aangemaakt, maar veel mensen kijken dan niet echt naar de link. Ik vind eigenlijk dat je wel goede tips hebt, het delen is echt belangrijk van je blog. Eerst maar even m’n tentamens maken en dan ga ik mij er toch maar wat meer in verdiepen 🙂

 14. Wow, nou een broekie als ik kan een hoop van je leren..(hoewel ik bijna 10 jaar ouder ben dan jij bent;) ). Je bent nog niet zolang bezig, raar eigenlijk, want het lijkt je goed af te gaan! Ik vind het erg profi overkomen ;). Wat is jou doel van je blog? Fun of wil je er uiteindelijk meer mee?

  1 puntje van kritiek:, Ik vind je site erg mooi, maar ik weet niet of ik de kleur van je lettertype zo fijn vind. Merk dat ik, nu het wat later op de dag is, moeite heb met het lezen…(ja of ik word oud en moet een bril..) naja doe er mee wat je wilt 😉 byeee

  1. Hi Liselotte!

   Bedankt voor je compliment, wat lief! Mijn doel is gewoon fun inderdaad, ik zocht altijd iets om het gevoel te hebben dat ik wat nuttigs doe met mijn leven. En heel gek, maar mijn blog geeft me dit gevoel.

   Je puntje over de kleur van het lettertype zal ik morgen eens naar gaan kijken, nooit echt op gelet eigenlijk! Bedankt voor je reactie :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *