6 tips om meer traffic naar je blog te krijgen

De meesten van jullie weten denk ik wel dat ik een beginnende blogger ben. Mijn blog bestaat pas een kwart jaar, maar toch heb ik al meerdere keren de vraag gekregen hoe ik het voor elkaar krijg dat mensen mijn blog bezoeken. Hoe het komt dat ik meerdere reacties krijg op een blogpost. Zoals al gezegd, ik ben een beginnende blogger, dus zeker geen expert op dit gebied. Maar ik wil natuurlijk graag deze vraag beantwoorden, vandaar deze blogpost waarin ik laat zien hoe ik ervoor zorg dat mijn blog ook echt gelezen wordt. Want is dat niet een soort beloning voor al het werk dat er in een blog gaat?

Tuurlijk, we kunnen allemaal wel roepen dat het niet om cijfertjes gaat. En het gaat ook niet om cijfertjes. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vrolijk word je van een lieve reactie van een lezer? Bij elke reactie die ik krijg krijg ik nog steeds een lach op mijn gezicht van oor tot oor. Hoe leuk is het om bij je statistieken een uitblinker te zien in de bezoekersaantallen? Hieronder heb ik voor jullie zes punten op een rijtje gezet waarvan ik denk dat dit zeker effect heeft op je traffic (verkeer naar je blog).

Facebook groepen

Ik val meteen met de deur in huis, namelijk met de tip waardoor ik de meeste bezoekers krijg. Meld je aan bij verschillende Facebook groepen waarin je jouw nieuwe artikelen mag spammen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld BlogGlossy, gestart door Roxanne van Peachlife (overigens een erg leuke blog).

Titel

Zorg dat je bij je post een aantrekkelijke titel bedenkt. Geloof me, dit is erg moeilijk. Het nut van een aantrekkelijke titel besefte ik pas toen ik de blogpost ‘Hoe ik mijn Asics kocht voor maar 6,-‘ online knalde. Holy moly, mijn statistieken gingen los! Het artikel ging rond 12 uur ‘s middags online en aan het einde van de dag hadden al meer dan 500 mensen het artikel gelezen. De grote namen zullen me nu waarschijnlijk uitlachen, maar voor mij als beginnende blogger is dat ontzettend veel. De dag erna lazen nog eens 300 mensen het artikel. Hoe dit komt? Door de aantrekkelijke naam. Er werd waarschijnlijk gedacht dat ik gewoon een link had gevonden waar je spotgoedkope Asics kon kopen. Nu was dit natuurlijk niet zo, je moet er wel wat voor doen namelijk, maar dit laat wel heel erg de kracht zien van een aantrekkelijke titel.

SEO

SEO! SEO! Veel bloggers zwéren erbij. Ikzelf vind het nog een moeilijk dingetje. Ik weet hoe het werkt, maar ik merk dat ik er vaak wat laks in ben. Super zonde, want het maakt echt verschil. Als je WordPress gebruikt kun je de plugin ‘SEO by Yoast’ gebruiken. Je zult veel gemakkelijker gevonden worden en dat is dat beetje moeite eigenlijk toch wel waard. Inmiddels heb ik hierover een artikel online staan.

Interactie

Interaction is key. Zoek wat leuke blogs op die je interesseren en begin ze te volgen. Zodra ze een interessante blog plaatsen kun je een reactie achterlaten. Let er wel op dat je niet klakkeloos overal ‘Leuk artikel!’ neer gaat plakken, want dat werkt eerder averechts. Lees het artikel goed door en probeer inhoudelijk te reageren, dat valt vaak het meest op. Op kleine blogs werken reacties goed, aangezien de blogger zelf dan vaak doorklikt naar jouw blog. Op grote blogs zijn het vaak de bezoekers van die blog die geïnteresseerd zijn in de persoon achter de reactie.

Reacties plaatsen heeft dus bij kleine én grote blogs zeker nut. Nogmaals, ‘Leuk artikel’ gaat hem niet worden. Jij zou het toch ook niet leuk vinden als iemand op jouw blog komt, zonder het artikel te lezen en er ‘Leuk artikel’ onder kwakt? Puur om traffic te generen? Nop, dat is dus een no go. Zo kreeg ik een keer op een artikel met teleurstellende producten de reactie ‘Fijne producten!’. Dat is gewoon oerdom. LEES HET ARTIKEL. Overigens is er niks mis mee om ‘Leuk artikel’ te reageren, maar vul dit dan ook aan met waarom je het een leuk artikel vindt. En plaats alsjeblieft niet je bloglink in het reactievakje. Dit zorgt er bij veel blogs voor dat de reactie niet eens geplaatst wordt, hoe zonde is dat? Plaats de link gewoon in het daarvoor bestemde vakje.

Fora

Toen mijn blog net bestond, wist ik echt niet waar ik het zoeken moest. Ik wilde dat iemand mijn blog ging lezen, ik wilde tips en advies om beter te worden. Mijn uitkomst was het Girlscene forum. Ik ben vroeger (oké, dat is overdreven, hoe lang bestaat Girlscene eigenlijk?) echt verslaafd geweest aan dit forum. Daardoor wist ik dat ze een topic hebben waar je je nieuwe artikelen in mag zetten, handig! Gegarandeerd een paar lieve meiden die je blog komen checken.

Social media

Last but certainly not least, social media. En dan bedoel ik echt een eigen pagina of account, dus niet een groep zoals bij punt één. Dit is écht mijn aller zwakste punt. Ik ben hier heel slecht in, ik geef het eerlijk toe. Maar het is zo zonde! Social media is ideaal om een bereik op te bouwen. Vooral Instagram werkt als een tierelier. Behalve als je net als mij altijd vergeet dat je Instagram hebt, dan werkt het wat minder goed. Oeps, dit wordt een leerdoel jongens.

Voor meer tips verwijs ik je graag naar mijn blogpost met meer algemenere blogtips.

Heb jij nog een top tip? 

Oeps, word ik professioneel? | WEBPRINT
Unboxing #3 | September 2015