Help! Hoe start ik een blog?

Denk je er al een hele tijd over na om een blog te starten? Gewoon doen! Dat is echt de beste tip die ik je kan geven. Toen ik begon met bloggen wist ik ook echt niet zeker of ik het überhaupt vol zou kunnen houden. Ik heb het gewoon geprobeerd en het gaat juist hartstikke goed. Het is ontzettend leuk en het helpt me om keer op keer mijn eigen grenzen te verleggen. Zowel op kwaliteit van artikelen als op sociaal gebied. Als jij nu nog in een dubio zit, lees dan gerust verder.

♥ Website
Zelf ben ik direct begonnen met een eigen domein waarop ik gebruik maak van wordpress.org. Als je nog niet zeker weet of bloggen iets voor je is, kun je twee dingen doen. Of je doet het gewoon op de gok, net als ik deed, en maakt een domein aan. Of je kiest ervoor om het op een gratis site zoals wordpress.com of blogger te proberen.

Als je de gok neemt om een eigen domein te nemen zijn er tig web hosts waar je uit kunt kiezen. Ik heb een tijdje bij een niet-zo-goede (maar wel goedkope) host gezeten. Naarmate mijn site groter werd, lag hij er steeds vaker uit. Niet zo handig dus. Inmiddels zit ik al een tijd bij Antagonist en hier ben ik erg tevreden. Mocht je deze te duur vinden, je kunt hier de top 100 hosts checken. Ik raad je aan om vooraf goed reviews over de desbetreffende hosting te lezen. Het laatste dat je wilt, is een site die er continu uit ligt.

Mocht je kiezen voor self-hosted WordPress (WordPress.org op je eigen domein) en er lukt iets niet, aarzel niet om me te mailen. Ik help graag!

♥ Fotografie
Je kunt natuurlijk gelijk een dure spiegelreflexcamera aanschaffen. Spiegelreflexcamera’s zijn ook echt ontzettend gaaf, maar wel prijzig. Mocht bloggen dan toch niet zo jouw ding zijn en je hebt ook geen interesse in fotografie, heb je een groot bedrag uitgegeven voor niks. Dat is zonde natuurlijk. Hoewel ik echt een zwak heb voor mooie foto’s, gebruikte ik een camera die zo’n tien jaar oud is. En toch kreeg ik af en toe complimentjes op mijn foto’s, gek toch? Als je dus nog niet zeker weet of bloggen iets voor je is, kun je best een oude camera of je telefoon gebruiken.

Sinds een maand heb ik overigens een nieuwe camera, de Nikon D5200. Een grote overstap als ik hem vergelijk met de vorige camera, dus zeker even wennen.

♥ Blogposts
Je wilt een blog, dus je weet waarschijnlijk ook wel wat dingen waar je over wilt schrijven. Voordat ik mijn blog online heb gegooid, heb ik een lijst gemaakt. Gewoon in een notitieboekje. Elke keer als ik een idee kreeg voor een blogpost, voegde ik deze toe aan de lijst. Op een gegeven moment had ik een flinke lijst en ben ik begonnen aan het schrijven van concepten. Pas toen ik een stuk of tien concepten had en een mega lijst vol ideeën heb ik mijn blog daadwerkelijk online gegooid.

Deze lijst heeft mij goed op weg geholpen de eerste weken bloggen. Vervolgens kwam er weer een nieuwe lijst, en weer een nieuwe lijst, en nog één. Eigenlijk heb ik op elk moment wel een lijstje met ideeën. Voor inspiratie kun je ook altijd dit artikel bekijken, waarin ik een lijstje heb gemaakt van 35 blogpost ideeën.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met dit artikel. Als er iets nog niet duidelijk is, aarzel niet om mij een mailtje te sturen. Mocht je enthousiast zijn geworden over het bloggen en wil je graag nog wat meer tips, hieronder wat artikelen die je misschien kunt gebruiken:

♥ 6 tips om meer traffic naar je blog te krijgen
♥ Blogtips van een beginner
♥ Het belang van SEO
♥ 6 onmisbare WordPress plugins

Hebben jullie, de bestaande bloggers, nog tips voor mensen die een blog willen starten?

 

Gerelateerde blogposts

7 gedachten over “Help! Hoe start ik een blog?

  1. Handige tips! Ik zat ook al jaren te denken om te beginnen met bloggen, en de beste tip is inderdaad om gewoon te beginnen! Ik wou dat ik het veel eerder had gedaan want het is geweldig 🙂

  2. Wat een fijn artikel! Ik blog nu al een paar maandjes en ik ben zo blij dat ik begonnen ben. Heb echt het gevoel dat ik “mijn plekje” op het internet kan creëeren. Het heeft me ook heel veel rust gegeven dat ik hier al mijn creativiteit kwijt kan. Ik ben nu heel hard bezig om mijn blog een beetje professioneler aan te pakken. Inclusief nieuwe spiegelreflex!

  3. Ik heb nog geen eigen domein maar blog wel. Ik vind het gewoon zo fijn om te doen. Zodra ik het blijf vol houden en een naam vind die 100% past wil ik wel een eigen domein. Hoe dat allemaal werkt zien we dan wel weer hahaha

  4. Denk dat het wel belangrijk is om te starten met bloggen omdat je echt graag schrijft en een duidelijk onderwerp hebt waar je over wilt bloggen. Tegenwoordig beginnen veel mensen een website / blog omdat ze denken daar snel (veel) geld mee te kunnen verdien. Dat is natuurlijk prima, moeten ze zelf weten. Denk dat het alleen op de langere termijn minder goed vol te houden is wanneer je niet vol passie en overgave schrijft over de thema’s die echt belangrijk voor je zijn 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *