SEO, Search Engine Optimization , een term die continu overal voorbij komt en die vooral flink de hemel in geprezen wordt. Zelfs ik heb het al eens genoemd in een artikel. Maar wat is SEO nou eigenlijk en is het daadwerkelijk zo belangrijk als mensen altijd zeggen? Ik heb me er inmiddels redelijk in verdiept en ik neem jullie graag mee door het wereldje van SEO.

Het allereerste wat ik alvast wil zeggen: Is SEO nou echt zo belangrijk? Ja! Ik hoop jullie met dit artikel te kunnen overtuigen van het belang van SEO en ik hoop dat ik jullie wat tips en tricks mee kan geven. Ik ben absoluut geen expert, maar dit is mijn ervaring.

Wat is SEO nou eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, zoekmachineoptimalisatie. Je hebt twee manieren om je vindbaarheid in de zoekmachine te beïnvloeden: SEO en SEA. SEA staat voor Search Engine Advertising. Hierbij koop je in principe een plekje bovenaan in de zoekresultaten, niet echt iets wat (voor mij in ieder geval) aantrekkelijk is. Het is natuurlijk veel aantrekkelijker om gratis bovenaan in de zoekresultaten te komen. En daar komt SEO dus voorbij.

Door SEO kun je hoger in de zoekresultaten terecht komen, waardoor je sneller gevonden wordt en mensen sneller op je blog terecht komen.

De kracht van SEO voor mijn blog

Een tijdje terug besloot ik dat ik me eens ging verdiepen in de wereld van SEO. Ik ben er een dag voor gaan zitten en heb al mijn artikelen conform SEO aangepast. Verder had ik er niet veel aandacht aan besteed, maar na een tijdje merkte ik dat ik wel heel veel bezoekers kreeg via de zoekmachine. Dit terwijl ik voorheen bijna nooit bezoeken via de zoekmachine kreeg. Dat moest dus wel de kracht van SEO zijn!

Hoe kan ik SEO makkelijk toepassen?

Voor WordPress websites bestaat er echt een geniale plugin, genaamd SEO by Yoast. Onder elk artikel kun je een trefwoord opgeven waarop je wilt dat het artikel gevonden wordt. Bij een artikel over Garnier Micellair Reinigingswater is dat dan ook gelijk mijn trefwoord. Na het ingeven van je trefwoord gaat de plugin aan de slag. De tekst wordt geanalyseerd en een hele reeks aan tips komt tevoorschijn. Dit zijn de dingen die je kunt verbeteren om beter gevonden te worden in de zoekmachine.

seo

Op dit plaatje zie je hoe dat eruit ziet. De rode en oranje bolletjes kunnen nog verbeterd worden. Zoals je ziet zou het goed zijn als ik de meta-omschrijving van het artikel aanpas en het trefwoord wat vaker terug laat komen in de tekst. Geweldige tool, toch?

Maar ik gebruik geen WordPress!

Oh, oh. Ik, als groot WordPress fan, word hier een beetje verdrietig van. Daarom hieronder een aantal tips, afgeleid van de plugin van Yoast, op een rijtje. Inclusief wat extra informatie, mocht het allemaal een beetje als ‘abracadabra’ overkomen.

♥ Zorg ervoor dat je artikel tenminste 300 (relevante) woorden heeft.

♥ Probeer het trefwoord een aantal keer terug te laten komen, maar overdrijf dit niet. Probeer een trefwoord-dichtheid van 1% tot maximaal 2,5% te hebben.

♥ Plaats je trefwoord in de titel, indien mogelijk in het begin.

♥ Zorg ervoor dat de titel van je artikel tussen de 40 en 70 tekens is.

♥ Laat je trefwoord terug komen in de eerste alinea van je artikel. Zo is het gelijk duidelijk dat het artikel daadwerkelijk daarover gaat.

♥ Plaats je trefwoord in de ‘Alt-tekst’ van een foto. De alt-tekst is de alternatieve tekst, als je foto niet zichtbaar is wordt deze tekst getoond. Handig dus als je foto op de één of andere manier niet te zien is, maar ook handig voor je vindbaarheid in de zoekmachine.

seo meta omschrijving

♥ Pas de Meta-omschrijving aan. Dit is de tekst die zoekmachines laten zien onder de titel van het artikel. Normaal wordt hier vaak de eerste paar regels van je artikel gebruikt, maar je zou hier een korte samenvatting kunnen plaatsen. Zo weet iedereen gelijk waar het artikel over gaat. Probeer deze omschrijving ook aantrekkelijk te maken, zodat mensen wel door willen klikken. Dit ben ik zelf pas later gaan doen, maar ik moet zeggen dat ik het erg handig vind.

♥ Plaats verwijzende links in je artikel, bijvoorbeeld naar een vorig artikel dat je over hetzelfde onderwerp hebt geschreven. Zo kan ik hier een link plaatsen naar mijn artikel met tips om meer traffic op je blog te krijgen, handig! Zorg er wel voor dat dit geopend wordt in een nieuw venster, zodat ze het huidige artikel niet gelijk kwijt zijn.

♥ Plaats uitgaande links in je artikel, dus naar andere sites. Probeer er alleen voor te zorgen dat deze niet hetzelfde trefwoord gebruiken. Zo verwijs ik jullie nu graag naar de site van Yoast. Hier kun je nog allemaal handige tips en tricks vinden.

♥ Een allerlaatste tip, niet van Yoast, maar van mij. Tags! Tags zijn ontzettend handig. Als ik een artikel maak met beautyproducten noem ik alle beautyproducten in de tags en ik merk dat mensen via die tags op mijn blog terecht komen. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om voor elk beautyproduct apart een SEO trefwoord aan te maken, maar dat vind ik (persoonlijk) nogal veel werk.

Aan de slag!

Ben je nog een beetje wakker? Zo hey, dat is een lang artikel geworden. En dan heb ik nog niet eens alle tips genoemd die Yoast heeft. Kijk hiervoor zeker even op zijn site, hij heeft ontzettend veel geschreven over SEO. Een flink applaus als je het hele artikel door hebt genomen en nu dit laatste stukje tekst leest. Ik zou zeggen, ga er lekker mee aan de slag en ik hoop dat het voor jou ook helpt om gevonden te worden in de zoekmachine.

Gerelateerde blogposts

26 gedachten over “Het belang van SEO

  1. SEO is inderdaad erg belangrijk om hoger te ranken in Google. Zonder goede SEO genereer je een stuk minder verkeer (bezoekers). Ik probeer hier dan ook altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. De plugin van Yoast is inderdaad ideaal als je WordPress gebruikt 🙂

  2. Moet me schamen. Na 2 jaar doe ik helemaal niets aan dingen als SEO. Zal dit even opslaan, want je hebt t duidelijk geschreven dus zelfs een amateur als ik moet met je info toch wel iets voor elkaar krijgen,

  3. Handig dit! Ik gebruik Yoast sinds afgelopen jaar ook, maar heb eigenlijk geen flauw idee of het iets voor mijn blog doet. Volgens mij komen er heel weinig mensen op mijn blog terecht via Google of andere zoekmachines.

  4. Ik ben er nog niet heel bekend mee, en zou me er graag meer in willen verdiepen, maar heb wel een plugin voor SEO. Daarbij vul ik dan altijd nogmaals de titel, een beschrijving en zoekwoorden in. Ook let ik inderdaad meestal op de ALT-text van een afbeelding. Fijn dat je het allemaal even op een rijtje hebt gezet, want sommige dingen wist ik inderdaad nog niet! x

  5. Je bent de heldin van de dag! Ik wilde me al langer verdiepen in SEO maar vond het zo moeilijk dat ik er maar niet aan begonnen ben. Dit zijn eindelijk duidelijke, overzichtelijke tips waar ik wat aan heb! Dank! 🙂

  6. Door door te klikken in je artikelen heb ik zojuist een hoop interessants gelezen waar ik veel aan heb. (Het grappige is dat ik een soort van rondje heb gemaakt door 3 á 4 artikelen en bijna eindigde waar ik was begonnen). Je intern linking is top! Duidelijk is ieg dat ik meer met SEO ga/wil/moet 😉 doen. Bedankt hiervoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *