laura maaskant leef

LEEF! – Laura Maaskant

Hi! Laat ik er maar mee beginnen dat dit waarschijnlijk de eerste en de laatste boek review zal zijn die op mijn blog te vinden is. Ik ben echt geen boekenlezer en ik kan het ook gewoon niet. Ik ben al heel trots op mezelf dat ik dit boek uit heb gekregen, dus waarschijnlijk zal het hier bij blijven. Maar goed, deze review gaat dus wél over een boek. Namelijk het boek LEEF! van Laura Maaskant.

Ik had Laura bij RTL Late Night gezien en vond haar zo’n positief en inspirerend persoon. Die avond besloot ik dat als ik haar boek ergens zou zien liggen, dat ik hem zou kopen. En zo geschiedde. Mijn moeder leest boek na boek, dus zo waren we een keer in een boekenwinkel. Mijn moeder kwam na een tijdje naar mij toe: ‘Dit boek wilde je toch graag hebben?’ en inderdaad, ik was het stiekem al weer vergeten, maar dit boek wilde ik graag hebben. Die ging dus mee naar huis.

“Laura Maaskant is vijftien als ze voor het eerst hoort dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft. Na een lang en zwaar behandeltraject lijkt ze genezen, en pakt ze de draad van haar jonge leven weer op. Ze maakt haar vwo af en gaat studeren in Amsterdam.

Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven; niet met een bucket list, maar ‘gewoon’, met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens.

In LEEF! beschrijft Laura niet alleen wat de ziekte haar heeft gekost, maar ook wat die haar heeft opgebracht: de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest, en elke dag diepgaand te beleven.”

Op de achterkant staat eigenlijk al wat je kunt verwachten in het boek. Maar het is zoveel meer dan dat, hoe Laura alles omschrijft is werkelijk waar prachtig, zo puur en eerlijk. Ze krijgt het op de één of andere manier voor elkaar dat je niet zo zeer medelijden met haar hebt, hoe cru dat ook klinkt, maar vooral heel veel bewondering. Ze staat zó positief in het leven. Je voelt haar gewoon, je kan niet zeggen dat je begrijpt wat ze doormaakt, maar ze geeft je wel het gevoel alsof je het snapt. En alsof het goed is zo.

Wat ik ook erg mooi vind om te lezen, is Laura haar geloof. Het is niet zo zeer een vastklamping aan één religie, maar een sterk geloof in een mooie hemel in het hiernamaals. Erg inspirerend om te lezen hoe overtuigd ze daarvan is.

Ik weet niet hoe een boek review hoort te gaan, maar dit zijn gewoon mijn gevoelens bij het boek. Overigens wordt het boek ondersteund met quotes uit liedjes, wat erg mooi gedaan is en tevens zeer toepasselijk.

Veel meer heb ik er niet over te melden, aangezien ik gewoon vind dat je dit boek zelf moet lezen. Het is vreemd hoe je uit een verhaal dat eigenlijk zo zielig is, zo veel kracht kan putten. Ik raad dit boek echt dubbel en dwars aan en ik gun het Laura ook ontzettend dat dit boek nog veel meer gelezen wordt. Door het boek te lezen heb je echt het gevoel dat je haar kent, hoe raar het ook klinkt, en ze is zo’n mooi persoon.

Hier kun je het boek bestellen en neem ook zeker even een kijkje op haar blog.

Gerelateerde blogposts

11 gedachten over “LEEF! – Laura Maaskant

  1. Klinkt echt als een mooi en inspirerend boek 🙂 Ik denk ook dat we vaak dingen voor lief nemen en er niet meer van genieten zoals het eigenlijk zou kunnen/moeten. Ik ben zelf helaas ook niet zo’n leesfreak haha. Tijdschriften lezen vind ik geweldig maar boeken lezen lukt me echt alleen op vakantie op de één of andere manier~

  2. Ik vind dat je een hele mooie review hebt geschreven! Ik had dit boek al wel ergens gezien, maar jouw gevoelens halen mij juist over om dit boek heel snel te gaan lezen. Klinkt erg mooi en inspirerend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *