Waar ik mijn gratis stockfoto’s vandaan haal

Ik denk dat elke blogger het wel eens herkent: je hebt een artikel geschreven, alleen je hebt er geen goede foto bij. En natuurlijk hoort er wel een mooie foto boven je post. Alhoewel een blogger probeert van alles wat te zijn (schrijver, webdesigner, fotograaf), wil het soms gewoon niet lukken. En dan blijft het artikel liggen. Zonder foto.

Maar je hebt een goed stuk geschreven! Waarom zou je die laten liggen, alleen omdat je er geen goede foto bij hebt?

Dat is dus een beetje mijn insteek. Jammer dat je er geen goede foto voor hebt, maar er zijn meerdere manieren om een goede foto boven je post te krijgen. En daar komen de stockfoto’s om de hoek kijken.

Gratis stockfoto’s

Stockfoto’s zijn foto’s die niet voor een specifiek doel gemaakt zijn, maar meer voor massaal gebruik. Er zijn websites waar je deze kunt kopen, maar er zijn ook websites waar je gratis stockfoto’s kunt krijgen. En da’s wel zo handig. Hier maak ik dus ook wel eens gebruik van, zoals bij deze post.

Aangezien ik een eervolle vermelding wel zo netjes vind (dit hoeft op Unsplash eigenlijk niet), heb je het misschien al wel eens onder een artikel zien staan. Unsplash. Dat is de site waar ik dit soort foto’s vandaan haal. Elke tien dagen komen er tien nieuwe foto’s van goede kwaliteit bij op deze site. Dit zijn ‘do whatever you want’ foto’s. Je mag hier dus alles mee doen wat je wilt, zonder hiervoor te betalen of de maker te vermelden.

Dit komt doordat deze foto’s zijn gepubliceerd onder ‘Creative Commons Zero’, wat het volgende inhoudt:

The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of his or her rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law.

You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Citaat van creativecommons.org

Deze foto’s mag je dus gebruiken voor wat je maar wilt. Wat ik fijn vind aan deze website, is dat je contact kunt opnemen met de makers van de foto’s. Dat is toch wel een handige stok achter de deur. Ik zal overigens altijd erbij vermelden dat een foto van Unsplash vandaan komt, puur omdat ik voor mezelf het streven heb om zoveel mogelijk foto’s zelf te maken.

Dus mocht je nu geen foto hebben voor je steengoede artikel, laat hem dan niet liggen en haal ook alsjeblieft geen foto van Pinterest, maar ga lekker rondneuzen tussen de gratis stockfoto’s op Unsplash!

En uiteraard komt de foto boven dit artikel dus van Unsplash.

Gerelateerde blogposts

19 gedachten over “Waar ik mijn gratis stockfoto’s vandaan haal

 1. Wow, mooie foto’s! Thanks voor de tip!
  Wat bedoel je precies met een stok achter de deur, omdat de naam van de maker erbij staat?
  Je hoeft de maker niet te vermelden, toch?

  1. Klopt! Je hoeft de maker niet te vermelden. Ik vind het fijn om te weten wie de maker van de foto is, zodat je weet dat het geen random persoon is die foto’s van een ander heeft gejat en op die site heeft gezet. Zodat je weet dat degene die de foto op Unsplash geplaatst heeft, ook echt de maker is. Je hebt ook veel stockfoto sites waar de maker ‘unknown’ is, dat vind ik dan wat minder safe overkomen.

 2. Ik ben unsplash onlangs ook gaan gebruiken. De meeste foto’s op mijn blog maak ik zelf maar voor oudere artikelen bv. die goed geschreven zijn, maar een oude foto hebben, is het altijd een leuke update 🙂

 3. Wauw, super handig! Zelf ben ik geen talent in fotograferen, waardoor deze site handig uit de hoek komt voor artikels die niet meteen bij een bepaald boek horen! Bedankt voor de tip!

 4. Goede tip. Ik ken Unsplash en zij hebben mooie foto’s.
  Het is ook veel fijner om je geen zorgen te maken over copyright en dergelijke. Ik weet zeker dat je veel bloggers hier blij mee maakt!

 5. Handige tip! Ik kende unsplash niet.. De wetgeving rond creative commons wel! Meestal maak ik m’n foto’s liefst zelf maar het is inderdaad wel handig om iets te hebben als het fotograferen even niet lukt :p thanks for the tip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *